Tietoa erilaisista ergonomisista kantovälineistä

Ergonomisia kantovälineitä löytyy moneen lähtöön! Markkinoilta löytyy myös niitä vähemmän ergonomisia kantovälineitä, joten pieni paneutuminen asiaan kannattaa sekä kantajan että kannettavan mukavuuden ja hyvinvoinnin vuoksi. Erilaisten liinojen ja reppujen viidakossa seikkaileminen voi tuntua aikaavievältä, joten tässäpä lyhyehkö esittely yleisimmistä kantotamineista. Makuja on monia, mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa kantoreppujen käytön vaativan vähemmän harjoittelua, kuin kantoliinojen, mutta kantoliinat voittavat usein kantoreput monipuolisuudessaan ja käyttömukavuudessaan. Markkinoilla on joka tapauksessa nykyisin niin paljon valikoimaa, että kummastakin kategoriasta löytyy varmasti vaihtoehto jokaiselle! Jokaisen esittelyn jälkeen on mainittu muutama esimerkki Suomessa saatavilla olevista vaihtoehdoista.

On tärkeää muistaa, että kantoväline yksinään ei takaa ergonomista ja turvallista kantamista. Oikeanlaisen välineen hankinnan lisäksi kannattaa tutustua Ergonomiseen kantamiseen KiKan sivuilla sekä mahdollisesti myös muualla. Kantoliinatukihenkilöt auttavat aina mielellään eteenpäin kantamisen taipaleella!


Kantoliinat

Kantoliinoja on pääasiassa kahdenlaisia. Trikookankaasta valmistettuja sekä kudottuja liinoja. Valinta näiden kahden välillä tehdään omien mieltymysten ja kannettavan lapsen koon mukaan.

Trikooliinat ovat jokasuuntaan joustavia, pehmeitä ja mukautuvia liinoja. Pituudeltaan ne ovat n. viisimetrisiä. Trikooliina soveltuu parhaiten aivan pienen vauvan kantamiseen ja trikooliinalla onkin hyvä aloittaa lapsen kanssa liinailu, koska se on helppo aloittelijankin käsitellä. Vauvan kasvaessa trikoo kuitenkin alkaa joustaa yhä enemmän ja kantomukavuus kärsii. Liina voi alkaa painaa hartioita ja tuntuu, että sidontaa joutuu kohentelemaan ja lasta tukemaan käsillä.

Trikooliinalle soveltuvia sidontoja ei ole montaa ja sidontaa tehdessä tulee muistaa, että lapsen päällä täytyy aina olla vähintään kolme, huolellisesti levitettyä kerrosta. Muutoin trikooliina ei tue lasta riittävästi.

Trikooliina sopii vain lapsen edessä- ja lonkalla kantamiseen.

Trikooliinojen materiaali on pääsääntöisesti puuvillaa. Liinat ovat joko single- tai interlockkudontaa. Single- kudotut liinat ovat ohuita, notkeita ja trikooliinoiksi viileitä. Reunat saattavat rullautua käytössä ja kangas menettää hieman nopeammin ryhtinsä verrattuna interlock-kudottuihin. Interlock-kudotut puolestaan ovat hieman paksumpia ja lämpimämpiä, ne eivät rullaudu käytössä ja ne säilyttävät ryhtinsä kauemmin.

Suomessa saatavilla olevia trikoisia liinoja:
Hug-a-bub
Kimperi
Tricot-slen
MaM Earth & MaM EcoKudotut kantoliinat ovat vinojoustavasta kudotusta kankaasta valmistettuja kangasliinoja, jotka sopivat lapsen kantamiseen vastasyntyneestä isoksi taaperoksi. Kudottuja kantoliinoja on saatavilla useita eri pituuksia ja -paksuuksia sekä eri materiaaleja. Yleisimpiä kudottujen liinojen materiaaleja ovat puuvilla, pellava, villa, hamppu sekä silkki. Materiaalivalinnat vaikuttavat mm. liinan tukevuuteen, joustavuuteen ja viileyteen. Liinan pituudesta riippuen kudottua kantoliinaa voi käyttää useissa eri sidonnoissa, niin edessä-, lonkalla- kuin selässäkin kantaen.

Kudottu kantoliina on usein hankintana arvokkaampi kuin trikoinen kantoliina. Kudottu on kuitenkin myös paljon pitkäikäisempi sekä kestävämpi. Kantoliinat säilyttävät usein hyvin jälleenmyyntiarvonsa ja halutessaan liinan voi säilyttää perintönä lapsenlapsillekin!

Mikäli perhe haluaa hankkia käyttöönsä vain yhden kantoliinan koko kantoajaksi, kudottu kantoliina on tällöin oikea valinta.

Suomessa saatavilla olevia kudottuja kantoliinoja:
Girasol (Liinalapsi)
Lenny Lamb
Bb-Slen
Haikarankehto
Vatanai
Muut kantoliinat pitävät sisällään muita liinamaisia kantovälineitä sekä erilaisia variaatioita kudotuista kantoliinoista. Esimerkiksi rengasliina on kudotusta kantoliinasta valmistettu "pikaliina" niin pienelle kuin isommallekin vauvalle. Sen toisessa päässä on muoviset- tai metalliset renkaat, joiden läpi liinan toinen pää pujotellaan. Neliöliinassa puolestaan on kankainen paneeli sekä neljä hihnaa. Neliöliina on erittäin helppo käyttää ja se mukautuu erinomaisesti erikokoisten kantajien päälle.

Suomessa saatavilla olevia muita kantoliinoja:
Liinalapsen (Girasol) rengasliina
Liinalapsen (Girasol) variaatiot neliöliinoista

Kantoreput

Kantorepussa on paneeli, johon kiinnittyvät reppumaiset olkaimet. Kantoreppuja on saatavilla eri kokoisia, sekä ns. yhdenkoon reppuja joihin on mahdollista kiinnittää vastasyntyneen vauvan tuki. Kantoreput ovat ergonominen tapa kantaa sekä pienempää että isompaa lasta. Kantoreppu on ergonominen ja mukava myös kantajalle. Useimmiten kantoreppu sopii monenkokoiselle kantajalle monipuolisten säätöjensä ansiosta. Markkinoilla on useiden eri valmistajien kantoreppuja, ja KiKa suosittelee ehdottomasti testaamaan reppuja ennen ostopäätöstä!

Kantorepun käyttö on helppoa. Toisinaan hihnojen säätöjä joutuu tutkailemaan ja kokeilemaan hetken aikaa, mutta joka tapauksessa reppua on helppo käyttää turvallisesti. Kantorepulla voit kantaa edessä sekä selänpuolella, joillain repuilla myös lonkalla.

Kantoreppu on erilainen kantoväline kuin rintareppu. Rintareput eivät pääsääntöisesti kuulu ergonomisiin kantovälineisiin, joten näiden reppujen ero on hyvä tiedostaa.

Suomessa saatavilla olevia kantoreppuja:
Tula
Manduca
Ergo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti